Zdrowe odżywianie jest obecnie jednym z najczęściej poruszanych tematów. Badania naukowe wskazują na to, że wiele chorób i stanów patologicznych (w tym nowotwory) spowodowane powstają na skutek niewłaściwego odżywiania się.
Jednym z podstawowych czynników wskazujących na korzyść produktów są witaminy. Są to substancje organiczne, biorące udział w wielu reakcjach metabolicznych organizmu. Są witaminy egzogenne i endogenne. Endogenne wytwarzane są przez nasz organizm. Przykładem tu służy witamina K, wytwarzana przez mikroflorę w naszych jelitach. Witaminy egzogenne z kolei niestety muszą być dostarczane bezpośrednio razem z pożywieniem czy też za pośrednictwem innych czynników zewnętrznych (np.słońce). Także witaminy są podzielone na rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E i K) i rozpuszczalne w wodzie (C i witaminy grupy B). Należy także pamiętać, że są różne związki, należące do różnych grup witamin, które posiadają różną aktywność biologiczną.
Jakie produkty mają dużo witamin?
Produkty z dużą ilością witamin są dość powszechne. Są to produkty pochodzenia roślinnego (czyli zboże, owoce i warzywa) i zwierzęcego (mięso, ryba). Ciężko jednak nazwać produkt, w którym by występowały wszystkie witaminy. Źródłem bogatym w witaminę A (retinol, jego pochodne oraz karotenoidy). Witamina A pełni wiele funkcji w naszym organizmie i jest niezbędna głównie do prawidłowego rozwoju organizmu i wzrostu komórek. Dobrym źródłem witaminy A są produkty pochodzenia zwierzęcego (głównie w postaci retinolu), czyli tłuste ryby i podroby (szczególną uwagę warto zwrócić na wątrobę wieprzową i makrel wędzoną). Jeżeli chodzi i produkty o pochodzeniu roślinnym (głównie karotenoidy), to tutaj warto wymienić marchew i paprykę.
Substancje z grupy witamin B (B1, B2, B3, B4, B5, B6, B7, B9, B12) posiadają podobne działanie i często występują w kompleksach. Najbardziej ma wpływ na nasze samopoczucie i odporność. Najwięcej substancji z tej grupy możemy spotkać w drożdżach piwnych, orzechach, fasoli i otrębach.
Gdzie znajdziesz jakie witaminy?
Witamina C (kwas askorbinowy) z kolei obecna jest jednym z głównych antyoksydantów, chroniących nas przed wolnymi rodnikami. Najwięcej witaminy C można spotkać głównie w roślinach w dzikiej róży, rokitniku zwyczajnym czy pietruszce.
Witamina D chroni nasze kości i zęby, a także wzmacnia nasz układ odpornościowy. Najwięcej tej witaminy można znaleźć w tłustych rybach morskich (łosoś czy węgorz).
Witamina E jest dojść powszechną w produktach spożywczych. Nie oznacza to jednak, że nie warto o niej myśleć. Też jest poważnym antyoksydantem. Produktami, zawierającymi witaminę E, są pomidory, morele, nasiona słonecznika.
Witamina K jest jedną z najważniejszych witamin w naszym organizmie. Niezbędna ona jest do tworzenia protrombiny w wątrobie. Protrombina odpowiada za prawidłowe działanie hemostazy w naszym organizmie, czyli bierze udział w regulacji krzepnięcia krwi. Dużo tej witaminy można znaleźć w brokułach, sałacie czy też szpinaku.
Jak widać, istnieje wiele źródeł dostarczania witamin. Dlatego warto uważnie sprawdzać, co my jemy. Produkty bogate w witaminy są bliżej, niż myślimy.