Herbata zielona w ciąży – miniporadnik

Ciąża to wyjątkowy okres dla każdej kobiety. W tym czasie przykłada ona szczególną uwagę i troskę do kwestii dotyczącej zdrowia, w tym miedzy innymi diety. Powinna być ona dobrze zbilansowana, musi zawierać wszystkie cenne składniki w odpowiednich proporcjach oraz nie może obejmować produktów szkodliwych dla rozwijającego się płodu.

Jaka powinna być dieta kobiety ciężarnej?

Jak wspomniano powyżej, kobiety w ciąży powinny starannie dobierać elementy swojego jadłospisu. W codziennej diecie muszą się zatem znaleźć produkty bogate w witaminy i składniki mineralne. Wiele jednak kobiet ma wątpliwości dotyczące niektórych produktów, które choć potencjalnie mogą być szkodliwe dla prawidłowego rozwoju ich dziecka. Wśród tego typu produktów dość często jest wymieniana zielona herbata.

Czy zielona herbata może być spożywana przez kobiety ciężarne?

Herbata zielona w ciąży to zagadnienie, które budzi wiele wątpliwości. Przyszłe mamy mają obawy dotyczące jej wpływu na rozwijający się płód. Ich niepokój jest jednak jedynie w niewielkim stopniu uzasadniony. Herbata zielona w ciąży jest bowiem dozwolona, pod warunkiem jej spożywania w określonej ilości. Zawiera ona bowiem kofeinę, której dobowa dawka w przypadku ciężarnych, nie powinna przekraczać 200 mg dziennie. Jest to ilość, która znajduje się o około trzech filiżankach. W tym przypadku należy pamiętać również o tym, że kofeina występuje nie tylko w herbacie zielonej, ale również w herbacie czarnej, kawie, czekoladzie czy napojach gazowniczych. Zielona herbata spożywana w nadmiernych ilościach może utrudniać wchłanianie kwasu foliowego, który jest niezwykle istotny dla prawidłowego rozwoju płodu, zwłaszcza w pierwszym okresie ciąży. Niedobory kwasu foliowego w tym okresie mogą bowiem prowadzić do występowania rozszczepu kręgosłupa u dziecka. Poza tym, spożywanie herbaty nie powinno być łączone ze spożywaniem posiłków. Związki zawarte w herbacie mogą utrudniać wchłanianie i przyswajanie żelaza.

Jakie pozytywne oddziaływanie ma zielona herbata w ciąży?

Zielona herbata bogata jest w antyoksydanty. Chronią one organizm przed negatywnym oddziaływaniem czynników zewnętrznych, takich jak na przykład zanieczyszczenia, promieniowanie słoneczne czy nadmierny stres. Zawarte w herbacie substancje pomagają regulować prawidłowy poziom cukru we krwi oraz wpływają korzystnie na normowanie ciśnienia tętniczego. W tym przypadku warto podkreślić, że zarówno cukrzyca, jak i nadciśnienie tętnicze to częste dolegliwości, z którymi borykają się kobiety ciężarne. Antyoksydanty stymulują również do pracy układ immunologiczny oraz łagodzą typowe dolegliwości układu pokarmowego, takie jak choćby niestrawność. Spożywanie herbaty oddziałuje również pozytywnie na procesy naprawcze w komórkach, hamuje rozwój raka oraz wzmacnia strukturę kości i zębów.

znajdzlove.pl

Redakcja mamine.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.