Ciąża to taki okres w życiu kobiety, kiedy musi myśleć ona nie tylko o sobie samej, ale przede wszystkim o rozwijającym się w jej łonie dziecku. Naturalnie każda z kobiet zawsze stawia zdrowie dziecka na pierwszym miejscu. Wszystkie panie powinny pamiętać o tym, że na rozwój malucha w łonie bardzo dużo wpływ ma to, co zjadają na co dzień. Odpowiedni sposób odżywiania jest kluczowy i trzeba przestrzegać wszelkich zaleceń płynących od lekarzy i położnych. Nie chodzi tutaj o zaspokajanie swoich własnych różnego rodzaju zachcianek pokarmowych, a o spożywanie dużej ilości zdrowych warzyw i owoców, ale też odpowiednie suplementowanie i przyjmowanie między innymi kwasu foliowego czy witaminy D w postaci tabletek..
Dlaczego zdrowa dieta w ciąży jest tak ważna?
Dlaczego zdrowa dieta dla kobiet w ciąży jest tak bardzo ważna i należy przestrzegać wszelkich zaleceń płynących od lekarzy i położnych? Ma to bezpośredni związek ze zdrowiem rozwijającego się w łonie matki dziecka. Wszelkie niezbędne do rozwoju płodu składniki są powiem dostarczane wraz z jedzeniem spożywany przez matkę. Jeżeli matka źle się odżywia to może dojść na przykład do tak zwanej hipotrofii, czyli bardzo niskiej wagi urodzeniowej dziecka. Jest to związane między innymi z niezwykle ubogą dietą kobiet w ciąży. Jeżeli posiłki nie dostarczają wszystkich potrzebnych składników i są po prostu bardzo monotematyczne i brakuje w nich mikro i makroelementów oraz witamin, może dojść do naprawdę bardzo poważnych zaburzeń.
Kobiety w ciąży oczywiście nie powinny jeść bez opamiętania i pozwalać sobie na wszystkie zachcianki jakie tylko przyjdą im do głowy. Należy pamiętać o tym iż kaloryczność posiłków na przykład w drugim czy trzecim trymestrze ciąży powinna wzrosnąć o około 500 czy 600 kalorii. W czasie ciąży nie je się za dwoje a dla dwojga. Należy zatem zjadać takie same porcje i jak wcześniej tylko po prostu muszą to być posiłki bardziej pełnowartościowe. W ciąży ważne jest zjadanie między innymi takich składników pokarmowych jak nienasycone kwasy tłuszczowe czy aminokwasy egzogenne czyli takie, których organizm nie jest w stanie syntetyzować samodzielnie i należy dostarczyć je wraz z pożywieniem z zewnątrz.
Cukrzyca ciążowa – jaka dieta?
Bardzo ważne zalecenia istnieją dla kobiet mających tak zwaną cukrzycą ciążową. W ich przypadku zdrowa dieta w ciąży jest szczególnie ważna ze względu na możliwość zbytniego przyrostu masy dziecka. Takie kobiety muszą zatem bardzo przestrzegać diety zleconej przez diabetologa i dbać o to aby po posiłku nie następował bardzo wysoki wzrost poziomu cukru we krwi. W diecie kobiety w ciąży powinny zatem dominować warzywa głównie te zielone i żółte, białko niezbędne do budowy nowego organizmu rozwijającego się w łonie matki, ale też produkty bogate między innymi by żelazo niezbędne do tego aby przeciwdziałać rozwijaniu się anemii. Ciąża to wyjątkowy stan w życiu kobiety i dlatego dieta też powinna być wyjątkowa i jeszcze bardziej zdrowa i pełnowartościowe niż wcześniej. Koniecznie trzeba zwracać na to bardzo dużą uwagę.