Wielu lekarzy i dietetyków gorąco zachęca nas, abyśmy bez względu na wiek, młodzi czy starsi, każdego dnia rano spożywali pożywny posiłek, który zapewni nam energię potrzebną na resztę dnia. Śniadanie, czyli właśnie ten pierwszy posiłek w ciągu dnia, jest rzeczywiście niezwykle ważny, ponieważ pozwala rozruszać nasz metabolizm po nocy, daje nam istotną dawkę energii aby dobrze rozpocząć nowy dzień, a także – co dla wielu może być zaskakujące – może znacząco pomóc w kontrolowaniu wagi, jeśli nie chcemy przytyć lub schudnąć.
Szybkie i zdrowe śniadania – jakie są?
Niestety, teoria teorią, a w praktyce mało kto może sobie pozwolić na szybkie i zdrowe śniadania. Zazwyczaj te dwie cechy się wykluczają – albo jemy na szybko coś niezbyt dobrego dla naszego organizmu, albo decydujemy się na przygotowanie czegoś zdrowego, spokojne spożycie dania, ale jesteśmy w niedoczasie, co natychmiast nas stresuje i w pośpiechu wybiegamy z domu do szkoły czy pracy… Żadne z tych wyjść nie jest więc pozbawione wad. Jeśli zatem jesteś jedną z tych osób, która rano wszystko robi w biegu i nie ma na nic czasu (albo po prostu nie jest w stanie podnieść się z łóżka odrobinę wcześniej), to już samo pomyślnie o zjedzeniu śniadania może być czymś trudnym do wykonania. Stosując jednak kilka trików oraz smacznych przepisów, będziesz w stanie każdego ranka spożyć zdrowe i odżywcze śniadanie, niezależnie od tego, jak bardzo zajęty będziesz.
Sposoby na zdrowe i pyszne śniadania
Jednym ze sposobów na zdrowe śniadanie jest zawieranie w nim źródła protein. To jeden z najważniejszych składników, jeśli mowa o śniadaniu, bowiem osoby, które dostarczają swojemu organizmowi odpowiednią dawkę protein z rana są mniej głodne w ciągu dnia, a także mają znacznie mniejsze szanse na przytycie! Jeśli zatem Ty także chcesz zadbać o swoją sylwetkę oraz nie odczuwać głodu od razu po dotarciu do pracy, pomyśl o spożyciu na śniadanie produktów bogatych w proteiny, na przykład jajek czy łososia. Wybieraj także pełnowartościowe zboża. Zawarte są one w wielu produktach bardzo popularnych do spożycia na śniadanie. Zboża oferują nam bowiem źródło energii, a do tego posiłki zawierające zboża można przygotować bardzo szybko – nie ma więc wymówki, by nie spożyć ich rano przed zamknięciem za sobą drzwi do mieszkania. Możesz zatem schrupać wafle zbożowe, dwie kromki pełnoziarnistego chleba, albo przygotować sobie płatki z dodatkiem zbóż. Wybór jest zatem całkiem szeroki i każdy powinien znaleźć tutaj coś dla siebie. Nie inaczej jest z owocami.
Warto włączyć je do porannego jadłospisu. Są one kolejnym ważnym elementem śniadania, które dostarczą nam odpowiedniej dawki witamin. Mogą stanowić śniadanie samo w sobie, jednak dobrze jest, gdy są po prostu przekąską po innym posiłku. Jeśli zdecydujesz się na zjedzenie owoców jako Twoje śniadanie, to możesz je spożyć, na przykład, z jogurtem. Skoro o owocach mowa, to warto też wspomnieć o warzywach. Nie są one często spotykanymi produktami na stole podczas śniadania, jednak ich dołączenie do pierwszego posiłku dnia może go urozmaicić i uatrakcyjnić.